Predsedníčka vlády SR I. Radičová ocenila vojakov po návrate z misií

30.03.2012 Žilina

Žilina 29. marca (TASR) – Predsedníčka vlády SR a zastupujúca ministerka obrany Iveta Radičová dnes na pôde 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline odovzdala pamätné medaily 36 vojakom po návrate z operácií ISAF v Afganistane a ALTHEA v Bosne a Hercegovine.

"Sú chvíle, ktoré sú vzácne a radostné. Vrátili sa nám vojaci, a nie zo strážnych alebo pomocných služieb, ale z priameho nasadenia. Z riskantného nasadenia dvoch našich misií. Chcem im zaželať, aby si užili dni doma s úsmevom na tvári a chcem predovšetkým veľmi poďakovať. Lebo odviedli hrdinskú, výbornú prácu. Profesionálnu prácu, robili dobré meno Slovenskej republike a hlavne všetci sa nám zdraví vrátili domov," povedala po slávnostnom nástupe Radičová.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Peter Vojtek informoval, že v operácii ALTHEA v Bosne a Hercegovine sa celkovo vystriedalo 231 vojakov a v operácii ISAF Afganistane 2361 vojakov. "V Bosne a Hercegovine vykonávame službu v troch pozorovacích tímoch a velíme v južnej časti krajiny, kde zodpovedáme za kontakty s obyvateľstvom a monitorovanie situácie. Sme líderskou krajinou v tejto misii, v tomto veľmi významnom novom postavení sme od minulého roku," uviedol Vojtek.

V Afganistane je dnes podľa neho nasadených 344 vojakov na rozličných základniach v rozličných úlohách. "Všetci naši vojaci sú v kontakte s nebezpečenstvom a vzniká vysoké riziko strát života. Našťastie sa nám to doteraz nestalo. A dúfam, že aj výcvikom a prípravou našich vojakov takýmto udalostiam predídeme," skonštatoval náčelník Generálneho štábu OS SR.

Doplnil, že z Afganistanu sa vrátila jednotka, ktorá plnila špeciálne operácie s americkými vojakmi. "Cvičí špeciálne zásahové tímy afganskej národnej armády, aby mohli bojovať priamo v tyle, mimo našich základní, hľadať teroristov, zajímať ich podľa toho, akým spôsobom dostanú úlohy od nadriadených. Treba vyzdvihnúť aj kvalitu prípravy našich vojakov, pretože hodnotenia americkej strany hovoria o tom, že naši vojaci sa zapracovali do dvoch mesiacov v novej misii, ktorá sa pre nás začala minulý rok. Od minulého roku sme vycvičili viac ako 100 afganských vojakov a bojovníkov na vykonávanie špeciálnych operácií," dodal Vojtek.
 

Vyberte región